Yabancı Uyruklu Öğrenciler Hk.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN
 
Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsüne aşağıda isimleri yazılı Anabilim Dallarına 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına Yabancı Uyruklu öğrenci alınacaktır. Adayların 01-24 Haziran 2016 tarihleri arasında internet aracılığıyla (http://fbe.karabuk.edu.tr) müracaat etmeleri gerekmektedir. İlgililere duyurulur.
 
 
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
 
Anabilim Dalı Kontenjan
Yüksek Lisans Doktora
Fizik ABD 1 -
Kimya ABD 1 -
Matematik ABD              1 -
Mimarlık ABD 1 1
Bilgisayar Mühendisliği ABD 6 3
Makine Mühendisliği ABD 5 5
Metalürji ve Malzeme Mühendisliği ABD 1 1
Elektrik-Elektronik Mühendisliği ABD 1 1
Mekatronik Mühendisliği ABD 2 -
Enerji Sistemleri Mühendisliği ABD 2 2
İmalat Mühendisliği  ABD              1 1
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği ABD 1 1
Orman Endüstri Mühendisliği ABD 2 2
Çevre Mühendisliği ABD 1 -
Polimer Mühendisliği ABD 1 -
Biyomedikal Mühendisliği ABD 1 -
Toplam 28 17
 
 
 
BAŞVURU KOŞULLARI
 
A- YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA BAŞVURU KOŞULLARI
 
(1)   Üniversitelerin Lisans ya da Yüksek Lisans Programlarından mezun Lisansüstü eğitim görmek isteyen ve herhangi bir devletin bursuna sahip olmayarak kendi imkânlarıyla öğrenim görmek isteyen Yabancı Uyruklu adaylar aşağıda belirtilen belgeleri, ilgili Enstitülerin belirledikleri takvim çerçevesinde, Enstitü Başvuru Formunu internet üzerinden doldurarak veya Enstitü Müdürlüklerinde olacak şekilde gönderirler. 
a) YÖK tarafından denkliği tanınan bir Lisans veya Yüksek Lisans diplomasına sahip olmak,
b) ALES veya GRE/GMAT Sınavlarından birinin sonuç belgesine sahip olmak,
c) TÖMER’den Türkçe bildiğine dair en az B2 düzeyinde belgeye sahip olmak,
d) Doktora Programı adayları için, Yabancı Dil yeterliliğini gösteren belgeye sahip olmak,
(2)   TÖMER’den Türkçe bildiğine dair en az B2 düzeyinde belgesi olmayan adaylar, TÖMER tarafından yapılacak yazılı sınava alınırlar. TÖMER tarafından yapılan Türk Dili Sınavında 100 üzerinden en az 70 puan alanlar adaylar Lisansüstü öğretim hakkı kazanırlar. Bu sınavda başarısız olan adaylara, Türkçe öğrenmeleri için en fazla iki yarıyıl süre tanınır. Bu süre içerisinde TÖMER tarafından yapılan sınavlarda en az B2 düzeyinde belge alanlar, Lisansüstü öğretimlerine takip eden yarıyıldan itibaren başlayabilirler.
(3)   Türkiye’de bir Yüksek Öğretim Kurumundan mezun olan Yabancı Uyruklu öğrencilerden Türkçe Dil şartı aranmaz.
(4)   Doktora Programlarına başvuru yapacak Yabancı Uyruklu adaylardan YDS/KPDS/ÜDS’den (İngilizce) en az 55/100 puan almış olmak ya da Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen eşdeğer bir sınavdan eşdeğer bir puan almış olmak şartı aranır.
(5)   Yurt içi veya yurt dışında Lisans ya da Yüksek Lisans eğitim dili İngilizce olan programlardan mezun olan adaylardan Yabancı Dil yeterlilik şartı aranmaz.
 
 
B- DEĞERLENDİRME VE ÖĞRENCİ KABULÜ
 
a)     Lisansüstü Programlarına, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan (ALES) standart puanı ve adayların başvurdukları bilim alanında yapılacak yazılı sınav sonucu değerlendirilerek öğrenci alınır. Yüksek Lisans Programına başvuran adaylar değerlendirme öncesinde Yabancı Dil Sınavına alınırlar. YDS'den en az 55 (ellibeş) puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen benzer sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olduğuna Enstitü Yönetim Kurulunca karar verilenler bu sınavdan muaf tutulur. Adayların Yabancı Dil Sınavı ve Yazılı Sınavlarının değerlendirilmesi, Anabilim/Anasanat Dalı Kurulunun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen en az üç, beş yada en çok yedi üyeden oluşan jürilerce yapılır. Yabancı Dil Sınavı; yabancı dilde yazılmış, adayın bilim alanı ile ilgili 200 kelimelik bir metnin Türkçe'ye 2 (iki) saat içinde, metnin anlamına sadık kalacak şekilde tercüme edilmesi suretiyle yapılır. Bu sınavda sözlük kullanılabilir. Yabancı Dil Sınavında başarı notu tam notun %60 (yüzde altmış)'ıdır. Yabancı Dil Sınavından muaf olmadığı halde sınava girmeyen veya sınava girerek başarısız bulunanlar Yazılı Sınava alınmaz.
b)     Yüksek Lisans öğrenimine kabulde başarı notu; ALES standart puanının %70'i ve yazılı puanının %30'u alınarak hesaplanır. Yazılı Sınavı, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek belirlenir. Yazılı Sınava girmeyen veya Yazılı Sınav notu, 60’ın altında olan adaylar başarısız kabul edilir. Yapılan değerlendirmede, 100 tam puan üzerinden en az 65 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dahilinde Yüksek Lisans Programlarına kabul edilirler.
c)     Doktora öğrenimine kabulde başarı notu; ALES puanının %70'i ve yazılı puanının %30'u alınarak hesaplanır. Yazılı Sınavı, 100 tam not üzerinden değerlendirilerek belirlenir. Yazılı Sınava girmeyen veya Yazılı Sınav notu, 65’in altında olan adaylar başarısız kabul edilir. Yapılan değerlendirmede 100 üzerinden en az 70 puan, lisans ile kabullerde en az 75 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dahilinde Doktora Programlarına kabul edilirler.
(1)   Lisansüstü Programlara başvuran adayların başvuru dosyaları, ilgili programın Anabilim Dalı Kurulu tarafından bir bütün olarak (Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 16.maddesi ile bu yönergenin MADDE 5 (2 ve 3)) değerlendirilir ve yeterli görülen adayların öğrenciliğe kabulleri ilgili EYK kararı ile kesinleşir.
(2)   Türkiye Cumhuriyeti tarafından ya da kendi Devletlerince burslu olduğunu belgeleyerek Lisansüstü öğrenci olmak için başvuran adaylar, kontenjan dışından EYK kararı ile Lisansüstü Programlara öğrenci olarak kabul edilirler.
(3)   Karabük Üniversitesinin taraf olduğu ikili anlaşmalara dayalı olarak Lisansüstü öğrenim görmek üzere başvuran adaylar, kontenjan dışından ilgili programın Anabilim Dalı Başkanlığı görüşü, EYK Kararı ve Senato Onayı ile öğrenci olarak kabul edilirler.
(4)   İkili anlaşmalarla muaf tutulmadığı hallerde, öğrenci Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde Üniversite Yönetim Kurulu’nca belirlenen harç ödemelerini yapmakla yükümlüdür.
 
C- BAŞVURU
 
a)     Adaylar başvurularını 01-24 Haziran 2016 tarihlerinde yapabileceklerdir.
b)     Başvurular Fen Bilimleri Enstitüsü için http://fbe.karabuk.edu.tr adresinden BAŞVURU FORMU doldurularak internet aracılığı ile yapılacaktır.
 
 
 
 
D- YABANCI DİL VE YAZILI SINAVLARI
 
Yabancı Dil ve Yazılı Sınavları aşağıda belirtilen gün ve saatlerde ilgili Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığının belirlediği yerlerde yapılacaktır.
 
  Y.Dil Sınavı Yazılı Sınav Yeri
YÜKSEK LİSANS 28.06.2016 29.06.2016 Duyurularda ilan edilen yerler
Saat 10.00 10.00
DOKTORA - 29.06.2016
Saat - 13.00
 
                                              
 
E- SONUÇLARIN İLANI VE KAYIT TAKVİMİ
Giriş Sınav Sonuçları ve Öğrenci Numaralarının İlanı 01 Temmuz 2016
Lisansüstü Programlara Kesin Kayıtların Yapılması 05-07 Eylül 2016
Öğrenci Katkı Paylarının Yatırılması 05-07 Eylül 2016
Yedek Öğrenci Kayıtlarının Yapılması 08 Eylül 2016
Ders Alma Haftası 05-09 Eylül 2016
Ders Almalara İlişkin Danışman Onayının Son Tarihi 09 Eylül 2016
 Derslerin Başlaması 19 Eylül 2016
 
 
 
F-KESİN KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
 
a)     Diploma ya da mezuniyet belgesinin aslı ve fotokopisi,
b)     Not durum belgesinin (Transkript) aslı ve fotokopisi,
c)     Başvuru Formu ve Başvuru Formunda beyan ettiği belgelerin aslı ve fotokopisi,
d)     Dış temsilciliklerden alınacak öğrenim vizesinin aslı ve fotokopisi,
e)     Pasaportun aslı ve fotokopisi,
f)      Öğrenim amaçlı ikamet beyanı,
g)     3 adet fotoğraf (son altı ay içinde çekilmiş),
h)     Öğrenim ücretinin ödendiğine dair belge. 
 
NOT :
 
1-     Adayların kesin kayıt işlemlerini şahsen yaptırmaları zorunludur. Mazereti sebebiyle gelemeyecek adaylar, bir başka kişiye noterden vekalet vermeleri suretiyle kayıt işlemlerini yaptırabileceklerdir.
2-     Başvuru bilgilerinin yanlış beyan edilmesi halinde öğrenciler kesin kayıt hakkından yararlanamayacaklardır.
3-     Daha fazla bilgi edinmek isteyenler Enstitü Sekreterliği'ne başvurabilir.  
Fen Bilimleri Enstitü Sekreterliği     Tel: +90 370 433 83 84